Speeltechnieken

De ene speler speelt voor zijn plezier en de andere speler speelt om te winnen. Als je graag de hoogste punten wilt scoren tijdens een pinballspel dan is het van belang om te beschikken over de juist timing en techniek. Anders dan fruitautomaten of pachinko is pinball een spel uit de speelhal waar skills echt het belangrijkste zijn. Belangrijk hierbij is op het juiste moment de flippers in te drukken en een goede beheersing hebben over de pinnbal.

Enkele pinballkasten bieden de functie dat je een tweede bal in het spel kunt brengen. Dit houdt in dat wanneer je binnen een bepaalde tijd een minimum aantal punten behaald hebt dat je de mogelijkheid krijgt om een tweede bal in het spel te brengen. Dit betekent dat jij twee keer zo veel punten kunt behalen!

Tegen de kast duwen of de kast kantelen is geen optie. De moderne pinballkasten hebben een tilt-systeem wat ervoor zorgt dat je dan niet verder kunt spelen en hoogstwaarschijnlijk punten zult verliezen. Tilt voorkomt dat er vals gespeeld wordt. Zorg er dus niet voor dat er een lampje begint te branden met 'Tilt'.

Enkele veelvoorkomende spelbegrippen bij pinball zijn:

Jongleren: de bal van de ene flipper naar de andere flipper spelen. Het doel van jongleren is de bal op een specifieke plek te spelen.

Vangen: wanneer de bal op een flipper blijft liggen spreekt men van 'vangen'. Met veel gevoel en de juiste timing is deze techniek mogelijk.